Dat loopt gesmeerd: het nut van olie

 

Elke motor heeft olie nodig om goed te kunnen werken. Maar wat is nu belangrijk en waar moet u als berijder allemaal op letten? In dit artikel komt alles aan bod!

 Motorolie heeft een aantal functies:

   1. Het smeren van de motor: delen raken elkaar niet doordat een oliefilm wordt gevormd
   2. Koelen: wrijvingswarmte wordt afgevoerd
   3. Reiniging: roet- en slijtage delen worden meegenomen en opgevangen in het oliefilter
   4. Bescherming: olie beschermt metalen en kunststofdelen, keerringen en pakkingen tegen slijtage tijdens koud starten

Olie peilen

De hoeveelheid olie in uw motor moet u regelmatig peilen, controleert u één keer per maand of iedere 1000 km het oliepeil. Maar, hoe peilt u nu het beste olie?

1. Zorg dat de auto op een rechte ondergrond staat

2. Peil altijd als de motor koud is, als de motor warm is omdat u er net mee heeft gereden dient u een kwartier te wachten alvorens u peilt

3. Haalt u de peilstok uit het motorblok en maak deze schoon met een droge doek

4. Steek de peilstok, nadat u deze heeft afgeveegd, weer terug in de opening tot hij weer op zijn plek zit. Haal de peilstok er vervolgens weer uit.

5. Op de peilstok staat het minimum en maximum van het peil aangegeven, de olie moet nu ergens binnen deze twee markeringen staan. Het verschil tussen het minimum en maximum is ongeveer 1 liter

6. Wanneer de olie niet op het maximum staat kunt u olie bijvullen. Let hierbij wel op dat u er niet teveel in doet. Wanneer de olie onder het minimum staat moet u bijvullen.

Mocht u vragen hierover hebben of heeft u liever dat wij bijvullen, dan kunt u altijd even langsrijden.

Welke olie moet u kiezen?

Belangrijk is de zogenaamde viscositeit van de olie. Viscositeit is de meetwaarde van de dikte van de vloeistof of de weerstand tegen vloeien. De juiste viscositeit is belangrijk omdat te dikke olie niet goed door de motor zal stromen als deze koud is. Olie die te dun wordt bij hoge temperaturen zal juist onvoldoende bescherming bieden voor motoronderdelen.

De meeste oliën zijn zogenaamde multigrade-oliën: op de fles staan twee nummers en een letter, bijvoorbeeld 5W-40. De letter W staat voor winter. Hoe lager het getal voor de W, des te dunner de olie bij lage temperaturen is. Het nummer na de W geeft weer wat de dikte is van de olie bij hoge temperaturen. Hoe hoger het nummer, des te dikker blijft de olie bij hoge temperaturen. Het gebruik van de juiste viscositeit voor uw motor verhoogt de motorprestaties, vermindert de motorslijtage en verbetert de brandstofzuinigheid.

Daarnaast hebben synthetische oliën vaak betere hoge- en lage-temperatuureigenschappen dan normale, minerale oliën. Hierdoor blijft de bescherming behouden terwijl het brandstofverbruik en koud starten worden verbeterd.  In de handleiding van uw auto staat precies aangegeven welke olie geschikt is voor de motor van uw auto. U kunt natuurlijk ook altijd even bellen als u twijfelt.

Olie verversen


Zoals aangegeven vervuild olie in de loop van de tijd omdat roet en slijtage delen van de motor mee worden genomen door de olie. Olie dient daarom ook regelmatig te worden ververst. In de handleiding van uw auto vindt u de voorschriften die de fabrikant hieromtrent heeft opgegeven. Over het algemeen kan worden gesteld dat voor auto’s die voor 2000 zijn gebouwd iedere 7500 à 15.000 km olie moet worden ververst. Voor jongere auto’s kunt u tussen de 15.000 en 30.000 KM aanhouden. Bij nieuwe auto’s, die nog onder de garantie vallen, raden wij aan om de richtlijnen van de autofabrikant te volgen. 

Echter, het interval is ook afhankelijk van het gebruik van de auto. Indien u vaak korte ritten maakt met een koude motor zal de olie eerder vervuilen omdat deze minder vaak en korter op bedrijfstemperatuur komt. Daar komt bij dat het vochtgehalte in de olie toe zal nemen wat de smering van de auto niet ten goede komt.

Het oliefilter, dat alle vervuilde delen opvangt, moet elke keer als de olie wordt ververst ook worden vervangen om te voorkomen dat de vervuilde deeltjes alsnog in de olie terecht komen en via de olie in de motor worden verspreid.


Heeft u verdere vragen over olie verversen of wilt u graag weten wat het juiste interval is voor uw auto, neemt u dan contact met ons op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0495-536575.

Vakgarage Kampershoek

De 10 sterke punten van Vakgarage

 

 • Altijd een persoonlijke benadering
 • Een exacte prijsopgave vooraf
 • Uitsluitend kwaliteitsonderdelen
 • Lid van de Bovag
 • Apk keuringsinstantie
 • VAKPlan gecertificeerd
 • Vakmensen werken aan uw auto
 • Bij meerwerk altijd overleg met de klant
 • Wij zorgen dat u mobiel blijft

Bovag NDA nijskens

    Erkend duurzaam